DEN PERFEKTA LJUSSÄTTNINGEN

Skandinavien

Skandinavien är unikt i världen med sina olika ljusförhållanden och dom skiftande årstiderna. Ljussättningen blir viktigare och är mer krävande, för att få rätt stämning i dom olika sociala sammanhangen. Vi väljer också varmare belysning och fler ljuskällor.

Experimentera

Idag finns större möjligheter att experimentera med ljus och med dagens teknik inom LED kan man välja olika färgtemperaturer och påverka bl a en färgsättning hemma, ska senare förklara vad det innebär och som anges i Kelvin (K) sen också om benämningen Lumen (lm).

Inredningen

Ljussättningen har blivit en del av inredningen och kräver planering, då många som går och investerar i en ljuskälla så blir det för litet för det rummet och oftast fattas det något. Hur ska man tänka? man får ställa sig frågan vad det är som händer i just det här rummet och vad exakt gör vi här, om det är något socialt.

Ljussättningen

~ Först att tänka på är rummets känsla och karaktär som storlek, höjden och dagsljusinsläppet.

~ ljusa rum och ytor reflekterar mer och kräver inte så många ljuskällor medans mörka rum eller möbler absorberar ljuset och kommer då behövas fler ljuskällor för att kunna lysa upp rummet.

~ Ha ett grundljus eller allmän ljuskälla som ett komplement till en bordslampa eller annan punktbelysning för att få mjukare kontrast i rummet.

~ Istället för att ha ett lika jämnt ljusflöde över hela rummet så försök skapa så att ljuset markerar vissa ytor i rummet som känns viktiga att belysa som en växt eller kanske en tavla för att få till en mer spännande karaktär och känsla till rummet.Annonser

Lumen

Lumen (lm) är benämningen för lampans ljusflöde och när du gör valet så är det precis hur mycket ljus lampan ger som är det viktiga. Rådgivning när det gäller Lumen och hur respektive ljuskälla kan användas samt översättning från glödlampwatt till dagens Lumen.

100 LUMEN : ljuskällor under 100 lumen ger ett förhållandevis svagt ljus, kan änvändas där stämningen ska vara trivsel och där ljuskällan inte behöver ge så mycket ljus. Kan ersätta om man tidigare har haft en 15 W glödlampa. Dock kan ett riktat ljus som spotlight ge ett starkare intryck och vid ca 120 Lumen kan den användas som sänglampa.

200 LUMEN : Nu börjar ljusflödet få rummet att framträda ordentligt. Med ett ljus som inte är riktat går det bra som sänglampa, medans en spotlight med samma ljusflöde kan upplevas kraftigare. Kan som ljuskälla förbättra ytterligare där det redan finns en mysbelysning, kan jämföras med 25 W.

400 LUMEN : Nu är ljusflödet kraftigt som en 40 W lampa och är lämplig som allmän belysning eller taklampa. En annan viktig sak blir nu ljusets färg då ljusflödet börjar ge karaktär till rummet och även tänka på färgåtergivningen.

700 LUMEN : Ett riktigt kraftigt ljusflöde med stora förändringar i färgtemperaturen kan jämföras med 60 W ljusstyrka.

Kelvin

Kelvin (K) är benämningen för ljuskällans färgtemperatur vilket menas kalla eller varma ljuskällor, som kan vara avgörande vid valet av nyanser.

Tänkte göra en Kelvinskala för att lättare visa och förklara dom olika temperaturerna som går från 1000 K som är mörkrött, till 10 000 K som är mörkblått, helt vitt är 6000 K.

1500 K > levande ljus

2500 K > glödlampor

3500 K > solnedgång

5500 K > blixtljus

6000 K > starkt vitt solljus

7000 K > mulet väder

8000 K > skuggiga områden

9000 K > klarblå himmel

Ljussättningen

~ Först att tänka på är rummets känsla och karaktär som storlek, höjden och dagsljusinsläppet.

~ ljusa rum och ytor reflekterar mer och kräver inte så många ljuskällor medans mörka rum eller möbler absorberar ljuset och kommer då behövas fler ljuskällor för att kunna lysa upp rummet.

~ Ha ett grundljus eller allmän ljuskälla som ett komplement till en bordslampa eller annan punktbelysning för att få mjukare kontrast i rummet.

~ Istället för att ha ett lika jämnt ljusflöde över hela rummet så försök skapa så att ljuset markerar vissa ytor i rummet som känns viktiga att belysa som en växt eller kanske en tavla för att få till en mer spännande karaktär och känsla till rummet.

Lycka till med era val av ljuskällor och hoppas att ni får det fint hemma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
<span>%d</span> bloggare gillar detta: