INREDNINGEN OCH NATURLlGA LJUSET

Dygnets olika ljus

När man vaknar på morgonen så kommer oftast det blå ljuset in i rummet då solen inte har kommit upp än och påverkar ytorna genom att filtrera bort det varma och gula tonerna till och bli mer neutrala. Senare mitt på dagen och eftermiddagen då solen oftast kommer fram, beroende på väder, så återgår tonerna till sitt varma jag och det gula som har funnits med från början dyker upp igen. På kvällen när det börjar skymma så får ytorna karaktären att bli mer svarthet.

Upplevelsen

Ljuset påverkar mer än man tror och är avgörande för hur upplevelsen i rummet kommer att kännas och med nyanserna som man väljer. Skuggor, släpljuset från fönstret, reflektioner från ytor, allt kommer att förändra från färgen som man har valt och genom dygnets alla timmar. I en positiv mening och men också ibland i en negativ upplevelse, från den bild man har haft från början.

Vad ska man tänka på?

Är rummet i västerläge eller söderläge? Är det västerläge är det inte mycket solljus som kommer in och det blåa ljuset infinner sig mest i rummet som ger blåa undertoner. Det som filtrerar bort blått är gult och man ska välja en kulör med gul underton och även tänka på övrig inredning när det gäller ljuset. Söderläge är det bra att inte ha för mycket gul underton utan luta mer åt en blåare underton

Tänk också på att ljuset reflekterar på andra ytor och påverkar mycket som ex. reflektion mot golvet upp på den målade ytan. Vissa ytor har ett släpljus andra faller i skugga, vissa ytor har alltid skuggbildning som ex. hallar och andra under vissa tider på dygnet. Där det faller mycket i skugga ska man håller ner svartheten i kulören och vid mer släpljus så höjer man svärtan, beroende på också vilken kulör känsla man är ute efter.

Lycka till med att låta ljuset hitta den perfekta inredningen.

M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: